Каталог

Задачи по математика за бързоуспяващи ученици за 4. клас

Задачи по математика за бързоуспяващи ученици за 4. клас
Издателство: Булвест 2000
ISBN: 4 клас
Наличност: В наличност
Цена: 5,50лв.
Настоящото учебно помагало е предназначено за ученици от началния етап на основната образователна степен.
В него са включени задачи по математика зa 4. клас, чрез които се надгражда задължителната подготовка, осъществявана чрез учебниците и пособията по математика към тях. Целесъобразно е, преди да се насочат за работа с това помагало, учениците да са се справили със задачовия материал от помагалото „Задачи за бързоуспяващи ученици – 3. клас“.
Изучаването на математиката от учениците в началните класове се осъществява чрез решаване на задачи. Поради това голяма част от задачите в това помагало са нетрадиционни – решаването им изисква съобразителност, досещане, находчивост.
Чрез тях се съдейства за осъществяване на пренос на придобитите основни математически знания, умения в нестандартни за учениците ситуации, за развитие на творческите им способности.
Задачите са групирани и съобразени с темите по математика, изучавани в 4. клас. Включени са групи нестандартни задачи, занимателни задачи и задачи шеги, подходящи за голяма група ученици не само от 4. клас. Това разнообразие дава възможност на учениците за изборност при математическите им занимания. След задачите са представени разсъждения, решения отговори, които да подпомагат решаващите.
Реализираната структура на помагалото позволява на работещите с него лесно да се ориентират, да направят самостоятелен подбор на групата и видовете задачи, които са в съответствие с изучавано задължително учебно съдържание, и да ги решават самостоятелно или с помощта на предложените разсъждения, отговори.
Макар и в неявен вид, задачите са отделени условно и присъстват задачи както за изучаваните естествени числа и действията с тях, така и най-достъпни варианти на комбинаторни задачи; числови ребуси; логически задачи; задачи въз основата на принципа на Дерихле, на Диофантовите уравнения; задачи за преброители, за претегления, за преливания; елементарни варианти на идеи за делимост; разнообразни геометрични задачи; задачи за подготовка за различни математически състезания.
Обикновено се предлагат по 2–3 задачи от даден вид, за да е възможно учениците да разберат и приложат самостоятелно даден начин на разсъждение и решаване.
В края на помагалото са включени задачи от проведените в последните години математически олимпиади за 4. клас в гр. Стара Загора (съставени и предоставени на организаторите на олимпиадите от М. Богданова). При подбора и съставянето на задачите в помагалото за авторите е била водеща следната мисъл на К. Ф. Гаус в писмо до Я. Бояй: „Не знанието, а учението, не притежанието, а овладяването, не живуркането, а горенето е, което носи най-голямо удовлетворение.“ Надяваме се, че задачите от това помагало ще доставят истинско удоволствие на учениците, които ги решават, и ще поддържат интереса им към науката МАТЕМАТИКА.

Напишете отзив

Вашето име:


Вашият отзив: Забележка: не въвеждайте HTML код, тъй като той няма да бъде интерпретиран, а ще се покаже като код!

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете в полето кода от картинката по-долу:Книжна борса Макрос - Пловдив
Печатница