Jump to content
 • Отстояние за обрязване при печат


  Макрос

  Обрязване при печат

  Ако не бъдат правилно зададени отстоянията за обрязване на печатното изделие, то при довършителните дейности, има голяма вероятност да бъдат изрязани различни елементи, като снимки, части от дизайна, колонцифри и др.

  Минималното наддаване, което трябва да се предвиди е поне 2 mm.

  Елементите на изделието трябва да са на не по-малко от 5 mm от мястото на рязане.

  Фонове, снимки и други елементи, които след обрязването трябва да започват от края на страницата, трябва да стигат до края на необрязания формат на изделието, т.е. трябва да се предвиди в самия елемент място, което да отпадне след обрязването.

  За нагледно обяснение, кликнете на схемата за обрязване.

  Особености при обрязването на различни печатни изделия.

  • Листовка - печата се от едната или от двете страни, след което се реже до крайния формат. Листовките се обрязват от четирите страни, т.е. трябва да бъдат наддадени от всички страни.
  • Дипляна - печата се от едната или от двете страни, след което се сгъва и реже до крайния размер
  • Брошура - страниците се скрепят с телчета. Обрязването е от 3 страни.
  • Каталог - според броя на страниците, могат да се скрепят с телчета или топло лепене. Страниците за обрязване се подготвят, както при брошурата. Ако ще се лепи, е важно точно да се определи размерът на гръбчето, според броя страници и вида хартия.
  • Изделия, нуждаещи се от щанцоване - при щанцоването е нужно изделието да бъде наддадено с 2-3 mm спрямо очертанията, по които се реже. Необходимо е и да се изпрати файл с очертанията, по които се изрязва.Телефони:
0898 64 54 24, 0898 64 14 84

Skype:
sgn_bg, makros_bg

Книжна борса

E-mail: book@makros.net

 Къде се намираме

Телефони:
032/ 642900, 0898 648414

Skype:
mani_bg

×
×
 • Създай нов...