• Албум Филипополис

Има книги, в които написаното за известен град или държава създава чувството за натруфена митологичност или премълчана недостатъчност - чувството, че споделеното е леко преувеличено или недоказано, а предполагаемото от съвременниците едва ли не е укривано сред ръкописите на историците.

Албумът "Филипополис" има за цел да популяризира не само богатото архитектурно наследство на античния Пловдив, но и да пресъздаде дейсвителния образ на града - така, както е изглеждал преди около две хилядолетия. Възстановката на града, на неговите най-важни обществени и жилищни сгради, укрепителна система и инженерни съоръжения - макар и до известна степен предполагаеми - се базира на точна археологическа документация, като е използвана литература и проучвания за архитектурата на древния Рим и неговите провинции.

Албумът е и ориентир сред лабиринта от епохи, застинал не в безмълвни руини, а прероден чрез разкази за миналото на града ни. Защото Филипополис е съвкупността от спомени, развалини и снимки, върху които времето е съградило вечността, надживяла суетата на мимолетната съвременност. Един град е история на нравите и обичаите, подредени като древен пъзел из калдъръмите на стръмните му улички, по булевардите, по къщите - история, надвесена от балкона на изминалото време, в очакване на следващия събеседник.

От авторите

Албум Филипополис

  • Наличност В наличност
  • 60,00 лв.
  • 48,00 лв.


Автори: Елена Кесякова, Димитър Райчев