Jump to content
 • Статии


  Защо PDF файлове за печат?

  Алтернативи:

  Изпращането на работни файлове за печат от различни програми, като CDR, INDD, AI, DOC, PSD прави невъзможно гарантирането на качеството на печатното изделие. Най-честите причини за това могат да бъдат: липсващи шрифтове, връзки към снимки и други графични елементи, несъвместимост между версиите на програмите и др.

  Растерните файлове като JPEG, TIFF, BMP, PNG, GIF, също не се препоръчват за печат. Причините за това, могат да бъдат: голям размер на подаваните файлове, ниска резолюция, загуба на качество от алгоритмите за компресия при форматите JPEG, PNG, GIF, ненужно обемисти файлове с висока разделителна способност.

  Причини да използваме PDF файлове при подаване за печат в печатницата:
  Безупречна работа с шрифтовете; Автоматична оптимизация с различни видове компресия, без да повлияе пагубно на качеството на изделието; Предварителен преглед информацията за печат; Малък размер на файла; Формат, независим от платформата; Изключително висока съвместимост с различни софтуери. В заключение: В PDF файла, ще бъдат включени всички използвани шрифтове и графични елементи от работния вариант на продукта. Това, което вижда клиентът, ще е това, което виждат в печатницата.

  Обрязване при печат


  Ако не бъдат правилно зададени отстоянията за обрязване на печатното изделие, то при довършителните дейности, има голяма вероятност да бъдат изрязани различни елементи, като снимки, части от дизайна, колонцифри и др.

  Минималното наддаване, което трябва да се предвиди е поне 2 mm.

  Елементите на изделието трябва да са на не по-малко от 5 mm от мястото на рязане.

  Фонове, снимки и други елементи, които след обрязването трябва да започват от края на страницата, трябва да стигат до края на необрязания формат на изделието, т.е. трябва да се предвиди в самия елемент място, което да отпадне след обрязването.

  За нагледно обяснение, кликнете на схемата за обрязване.
  Особености при обрязването на различни печатни изделия.
  Листовка - печата се от едната или от двете страни, след което се реже до крайния формат. Листовките се обрязват от четирите страни, т.е. трябва да бъдат наддадени от всички страни. Дипляна - печата се от едната или от двете страни, след което се сгъва и реже до крайния размер Брошура - страниците се скрепят с телчета. Обрязването е от 3 страни. Каталог - според броя на страниците, могат да се скрепят с телчета или топло лепене. Страниците за обрязване се подготвят, както при брошурата. Ако ще се лепи, е важно точно да се определи размерът на гръбчето, според броя страници и вида хартия. Изделия, нуждаещи се от щанцоване - при щанцоването е нужно изделието да бъде наддадено с 2-3 mm спрямо очертанията, по които се реже. Необходимо е и да се изпрати файл с очертанията, по които се изрязва.

  Запитване за цена на печатно изделие в печатницата.

  Важно е параметрите на поръчката за печат да са уточнени в началото и да са описани в писмена форма (конткат с клиента, вид хартия, формат на изделието за печат, тираж на продукта и т.н.) По този начин, ще бъдете сигурни, че ще заданието за печат ще бъде изпълнено по вашите критерии. Ако бъдат открити несъответствия между файловете за печат и поръчката, ще бъдат открити своевременно.

  При подаване на заявка за печат в печатницата, е нужно да обърнете внимание на следните параметри:

  1. Вид изделие за печат и начин на скрепване, ако има такова.
  Примери:
  Листовки/флаери - обрязване; Плакати - обрязане; Дипляни - сгъване и обрязане; Брошури - шиене с телчета, сгъване, обрязане; Каталози - лепене и обрязане; Книги с меки корици- топло лепене, обязане; Книги с твърда подвързия – лепене, направа на твърда подвързия, обрязване на книжното тяло; Други продукти – нестандартни продукти с рязане на плотер, щанцване или други специфични довършителни дейности. 2. Краен формат на изделието за печат
  При подаване на заявката, в печатницата е нужно да знаем какъв е крайният обрязан формат на продукта.
  Често се случва, от разлики с милиметри на желания от Вас продукт, да има съществена разлика в цената, заради форматната хартия, на която се печата. Ако сте дали такива размери, ние ще ви предложим по-изгодни размери, ако изделието го позволява.

  3. Цветност на продукта
  Необходимо е да посочите цветността на лицето и гърба в заданието си. Уточнете дали дали ще се използват основните цветове за печат по CMYK палитрата или ще се използват готови пантонни цветове, или и двете.

  Примери:
  4+0 - пълноцветен печат на лице по cmyk и без печат на гърба; 4+1 - пълноцветен печат на лицето и един цвят на гърба; 4+4 - пълноцветно от двете страни; 5+0 - пълноцветен печат на лицето с допълнителен пантотен цвят и без печат на гърба. 4. Вид на хартията
  Видът на хартията трябва да е съобразен спрямо конкретния продукт. Видът хартия може да бъде вестникарска, обемна, офсетова, хромова, картон и др.

  Примери:
  Листовки/флаери - Плакати - Дипляни - Брошури - Книги - 5. Тираж
  Много често, цената за близките тиражи е минимална, затова Вие трябва да знаете приблизителният тираж, а ние ще ви дадем цена освен за него, и оптималния вариант. Преценката остава на Вас.

  6. Довършителни дейности
  Това включва рязане, сгъване, биговане, шиене, лепене, лакиране, ламиниране и др.

  7. Информация за контакт
  Задължително оставете информация за контакти. Е-мейл, телефон за връзка.

  8. Срок на изпълнение
  Уточнете срока за изпълнение на желаното от Вас изделие.

  9. Проверка
  Преди да изпратите поръчката за печат, проверете я за неволно допуснати грешки, които могат да Ви струват скъпо.

  10. Ако не сте сигурни, попитайте ни.
  Ние ще ви помогнем в избора на всеки детайл от поръчката. Не се доверявайте на неща, които сте чули тук и там.

  При спазване на тези правила за описване на поръчка за печат в печатницата, ще намалите риска от грешки, загуба на пари и нерви.

  Запитване към Печатница Макрос - Пловдив, можете да пуснете от формите за запитване за печат в сайта ни.

×
×
 • Създай нов...